Cum faci bani de buzunar

6 noiembrie 2008

Cabral ne intreaba cum poti face bani la 18 ani. Am vazut in comentariile la posturile lui o gramada de idei, unele mai bune, altele mai proaste, majoritatea se lauda ca fac bani pe net. Dar daca nu ai un mic capital sa-ti pornesti afacerea, iata cum vad eu ca ai putea sa-ti procuri ceva bani de buzunar pentru a iesi intr-o seara cu prietena sau pentru copiile cursurilor (sa presupunem ca inca esti elev sau student, ca daca ai terminat scoala, e mai simplu, te angajezi si ai salariul!).

    Dupa cum amintea cineva, poti sa te angajezi la Mc Donalds. Am inteles ca programul poti sa ti-l faci in functie de cursuri. Nu e un salariu mare, dar daca nu ai nimic impotriva in a vinde porcarii oamenilor, le poti lua banii americanilor.

    Daca cunosti bine o limba straina (sau mai multe), poti face traduceri, am vazut multe oferte de locuri de munca. E o munca pe care o poti face in timpul liber, acasa, pe buda sau in tramvai in drum spre scoala. Nu cred ca veniturile sunt foarte mari, dar e un ban in plus!

    Daca ti-au placut materiile invatate in scoala si ai ceva talent pedagogic, poti medita copii din clasele primare (sau poate chiar de gimnaziu, desi acolo pretentiile sunt mai mari). Cu un pret mai mic pe ora de meditatie, cred ca s-ar gasi destui parinti interesati sa le educi odraslele, mai ales ca fiind de o varsta apropiata, cunosti mai bine limbajul picilor.

    In functie de programul pe care-l ai la cursuri, poti cauta sa supraveghezi un copil, sa fii baby-sitter, sa-l duci si sa-l aduci de la scoala, sa-l ajuti la lectii, etc. Sau poate sa ai grija de un animal de companie, e posibil sa fie platit mai bine decat un post de baby-sitter.

    Daca esti fata, ai rabdare si te pasioneaza moda (nu stiu pe care nu o pasioneaza), iti poti deschide un mic centru de infrumusetare acasa si sa faci manichiura, pedichiura , sa epilezi, sa vopsesti parul, eventual sa si tunzi (numai daca esti sigura ca apoi nu vei lua bataie) cunostintele contra cost .
Pentru fete, dar nu numai, alte optiuni ar fi firmele gen Oriflame ,
Avon

, etc.
    Aaaa, si firmele de asigurari si de sondaje cauta colaboratori, si nici cele de publicitate nu sunt de neglijat, multe dintre ele cauta promoteri, hostesse, sau daca arati bine, poti fi folosit chiar ca model intr-o reclama sau aplaudaci la tembelizor. Nu mai sunt la curent cu veniturile din domeniu, dar imi amintesc ca am castigat bine intr-o campanie Unilever ca promoter, 4 ore pe zi.
    Daca esti un meserias innascut, poti face mici reparatii contra cost prin locuintele vecinilor, cunostintelor, colegilor, desi asta presupune sa ai si ceva scule (masina de gaurit, ciocan, surubelnite, chei, patent), deoarece am intalnit destui care nu stiau sa schimbe un robinet sau o siguranta.
    Un job part-time, in care programul ti-l faci tu, ar fi si distribuirea de pliante (in

campania

pentru alegerile locale se castigau 50 lei pe zi), reviste de publicitate (gen Metro, Real, etc.), corespondenta sau chiar ziare, daca esti mai matinal.

    Daca mai si detii un calculator, munca se usureaza, nu esti nevoit sa alergi pe teren, poti dactilografia diverse studii de caz si proiecte pentru invataceii mai ocupati, poti scrie articole contra cost pe diverse pagini web (idei sa ai), sau iti poti face o pagina proprie si sa participi la concursuri. Premiile nu sunt totdeauna in bani, dar poti sa revinzi produsele castigate.

     Voi ce alte idei mai aveti?

 

Tags: , , , , ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X