Copiii – bucurii, necazuri, sacrificii

27 octombrie 2008
Am ascultat aseara, la Tv, drama unor femei care isi doresc cu toata fiinta lor un copil si nu-l pot avea. Daca pana nu demult, romancele faceau credite pentru operatii estetice , acum au ajuns sa se imprumute (unele dintre ele) pentru inseminare artificiala.
Dureros este ca nu intotdeauna acest tratament da roade, dupa cum spunea una dintre norocoasele mamici , care reusise sa nasca dupa o a treia inseminare, si speranta cuplurilor cu venituri modeste de a avea un copil se naruie, deoarece statul nu le ajuta decat cu niste sume simbolice.
Multe dintre familiile in care unul din soti este infertil ajung sa se destrame, sa-si uite juramintele facute si sa nu mai fie alaturi "si la greu", dupa ce toate sacrificiile pe care le-au facut (tratamente dureroase, puterea de a nu-i reprosa celuilalt ca are vreo vina, compromisuri, teama de a nu le afla si cunoscutii secretul, etc.) s-au incheiat fara rezultatul dorit.
Ironia soartei, in acelasi timp multe tinere incearca sa renunte la copilul nenascut, conceput intr-o clipa de ratacire datorata hormonilor grabiti ce nu au mai asteptat o masura contraceptiva, fara sa se gandeasca la urmari. Citesc pe forumuri temerile unor pusti care ii intreaba pe ceilalti daca prietena lor a ramas insarcinata, cu toate ca ei nu si-au luat nici o masura pentru a evita asta (oameni buni, si prezervativul e  doar 99% sigur!).
Poate una dintre solutii pentru aceste cupluri ar putea fi adoptia.
Insa pe termen lung, solutia este o educatie sexuala (si aici ma refer la masurile contraceptive ) mai buna pentru tineri, cursuri de planning familial pentru cuplurile tinere (pentru a nu mai lasa familia – in speta copilul – pe ultimul loc , dupa realizarea carierei si casei de vacanta) si inlaturarea stressului prin asigurarea unui mediu de viata placut.

 

Tags: , ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X