Renuntarea la fumat

29 august 2008
    Intrucat sunt si eu fumator si am incercat de mai multe ori sa renunt la acest obicei urat (de fiecare data mi-a lipsit vointa!), iata cateva sfaturi de la Marius:
 
Pentru ca m-am lasat in urma cu ceva vreme de fumat, pentru ca nu m-am apucat din nou si pentru ca-s medic, sunt intrebat de fumatori ce-ar trebui sa faca ca sa se lase de fumat. De asemenea, la randul meu incerc sa conving cativa fumatori inveterati sa renunte la acest viciu nesanatos… Foarte multe persoane cauta pe Google modalitati de a se lasa de fumat si ajung pe blogul meu…
Asadar, ma vad nevoit sa explic din nou, insa intr-un mod mult mai amanuntit, care-i cel mai simplu mod prin care te poti lasa de tigari. Voi scrie un serial medical despre fumat, al carui prim episod e dedicat nicotinei, substanta care determina dependenta de tigari.
Am fumat vreme de 10 ani fara intrerupere, pana acum 9 luni, cand m-am hotarat brusc sa nu mai pun tigara-n gura. Fumam intre 10-15 tigari pe zi, suficient de mult cat sa apara unele manifestari neplacute… Tuseam des, eram ragusit si nervos si aveam respiratia urat mirositoare.
Pentru ca nu mai vroiam sa am de suferit de pe urma tutunului si deoarece, ca medic, stiu care-s consecintele fumatului, m-am pus pe vazut videoclipuri si poze extrem de motivationale. Imediat dupa ce le-am vazut, m-am hotarat sa ma las de tigari. Pentru c-am avut ce vedea… Daca vreti, va voi arata astfel de clipuri, insa va avertizez ca poate vi se vor parea socante. In acel moment mi-am zis: "Din momentul asta nu mai fumez". Si-asa a fost.
Primele trei zile au fost de cosmar… Am fost nervos, obosit, fara chef de munca si cu dureri de cap. Intradevar, mi-a fost foarte greu, insa, dupa inca 10 zile, aceste senzatii neplacute au nicotina .
Daca nu stiati, nicotina se comporta ca un drog. In 6-7 secunde de la inhalare , nicotina ajunge in creier, unde determina secretia unor neurotransmitatori precum dopamina, serotonina si noradrenalina care induc starea de placere…
Dupa una sau mai multe tigari, pentru o perioada mai mica sau mai mare de timp, care difera in functie de metabolizarea nicotinei, fumatorul experimenteaza senzatii placute precum cresterea atentiei, scaderea stresului sau relaxarea muschilor.
Daca v-as povesti pe larg metabolismul nicotinei, in mod sigur v-as plictisi… Asa ca ma rezum la cateva cuvinte. Nicotina e eliminata din organism dupa 60 de minute sau mai mult de la inhalare, in functie de activitatea enzimelor din ficat. Unele persoane prezinta mutatii ale acestei enzime, eliminarea nicotinei durand mult mai mult decat in mod normal. Acestea fumeaza mult mai putine tigari si se pot considera norocoase din acest motiv… Ceilalti sunt nevoiti sa fumeze din ora-n ora sau chiar mai des, pentru a-si reimprospata nivelul ridicat de dopamina care le provoaca starea de placere despre care am scris mai sus.
Asadar, fumatul nu-i altceva decat un drog, al carui mecanism de actiune e extrem de asemanator cu cel al heroinei sau cocainei. Daca reusesti, cu ajutorul vointei, sa treci peste placerile provocate de nicotina iti va fi usor sa renunti la acest obicei.
 
    Ce ziceti, incercam sa ne lasam impreuna?(intrebare adresata doar fumatorilor)

Tags: , ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X